دانلود مقاله آموزش دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه
مقاله آموزش دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه
چکیده
در هر مدرسه و کلاسی دانشآموزانی یافت میشوند که به دلیل اوضاع فردی و اجتماعی و نیازهای ویژه خود نمیتوانند از فرصتهای آموزشی ارائه شده در مدرسه در حد مطلوب استفاده و متناسب با ظرفیت و استعدادهای ذهنی خود رشد کنند. از طرفی تأمین نکردن نیازهای این گروه از دانش آموزان ممکن است آنان را به سوی رفتارهای نامطلوب و ناسازگارانه سوق دهد. از اقداماتی که در برخی کشورها برای تأمین نیازهای ویژه این دانش آموزان و کمک به یادگیری و کاهش و پیشگیری مسایل رفتاری آنها انجام میگیرد ارائه خدمات جانبی و حمایتی است. این نوع خدمات که یادگیری را با نیازهای دانشآموزان و وضع فردی آنان تطبیق میدهد جزء اجتناب ناپذیری از اقدامات آموزشی و پرورشی مدرسه است در این مقاله که به روش کتابخانه ای انجام شده است این موارد بررسی و تبیین می گردد.
واژگان کلیدی: دانش آموز،نیازهای ویژه، آموزش، معلم
مقدمه و بیان مساله
بر اساس نظریه کارشناسان موارد زیر از حیطههای مهم حمایتی است که نیازمند برنامه ریزی و توجه خاص مسئولین مدرسه است:
۱ـ آموزش و ایجاد عادت ها برای حفظ سلامت و بهداشت فردی و روشهای مطالعه و تنظیم اوقات شخصی.
۲ـ تقویت نظام اطلاع رسانی در مدرسه.
۳ـ تقویت ارتباطات مثبت و کاهش مسایل رفتاری در مدرسه.
۴ـ توجه به نیازهای دانش آموزان و تلاش برای تأمین آن.
۵ـ رشد اخلاقی و اجتماعی دانش آموزان. (میانجیگری در مدرسه، ص ۱۰۰)
در ذیل به شرح مختصر هر یک از موارد بالا میپردازیم:
آموزش و ایجاد عادتها برای حفظ سلامت و بهداشت فردی و روشهای مطالعه و تنظیم اوقات شخصی:
در هر مدرسه برخی از دانشآموزان با توجه به الگوهای خانوادگی و فرهنگی نسبت به رعایت بهداشت، سلامت بدن و ایجاد نظم و ترتیب در کارهای خود بیتوجهند و روشهای مطالعه و تنظیم اوقات خود را برای درس خواندن و فراغت یاد نگرفته اند. آموزش و ایجاد فرصتهایی برای شناخت، تمرین و ایجاد عادتهای مطلوب در مدرسه میتواند به عنوان بخشی از فعالیتهای حمایتی در مدرسه محسوب شود. برای مثال بسیاری از دانشآموزان نمیتوانند بین مرور یک مطلب درسی و حاضر و حفظ کردن آن تفاوتی قائل شوند. به طوری که پس از ساعتها مطالعه مواد درسی مطلب مورد نظر را یاد نمیگیرند و یا به تمرین بیشتری نیاز دارند. از وظایف حمایتی دانش آموزان راهنمایی آنان در کسب این نوع مهارتها و آموختن راههای متفاوت یادگیری، یادداشت برداری، تحلیل، خلاصه کردن و چگونگی سازمان دادن اوقات مطالعه و فراغت است.
تقویت نظام اطلاع رسانی:
یکی از عواملی که بیتوجهی به آن به عقب ماندگیهای تحصیلی و مشکلات رفتاری دانشآموزان منجر میشود، نارسایی در نظام اطلاع رسانی مدرسه است.
از وظایف حمایتی مدرسه توجه به این امر است که دانش آموزان را به طرق گوناگون از چگونگی و نحوه اجرای برنامههای آموزشی پرورشی و خدماتی مدرسه مانند تاریخ امتحانات، کلاسهای فوق برنامه، امکانات مشاوره، تعطیلیها، امور و وقایع……
دیدگاه ها